Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
21 Wrz 2019, 19:05:23 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do współpracy specjalistów. Oferujemy możliwość zaprezentowania się na forum oraz profil umożliwiający dostęp do wydzielonej części tylko dla specjalistów. Prosimy o zgłaszanie do administratora chęci posiadania takiego konta.
 
   Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nietolerancja drożdży, jaja, pszenicy, mleka i soi. Pomocy!  (Przeczytany 29252 razy)
malina
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« : 19 Wrz 2013, 18:24:35 »

Witam,
właśnie zrobiłam sobie test i okazało się, że mam nietolerancję na drożdże, jaja, pszenicę, mleko i soję. Szukam wsparcia i porady kogoś doświadczonego przez zły los podobnie jak ja:))Pytanie za 100 punktów: Czy pszenica to to samo co pszenica durum?
Zapisane
marcin
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #1 : 22 Wrz 2013, 11:09:57 »

Cześć, u mnie na teście Foodprint 200+ pszenice były testowane osobno i wyszło mi, że zwykłej nie mogę, ale za to mogę durum (pszenica twarda). Do tego mąki zwykłej nie, ale orkiszową już mogę (są też białe do kupienia, nie tylko razowe).

Ogólnie to musiałem zrezygnować z pieczywa sklepowego, zamiast tego proziaki robione na patelni z mąki orkiszowej, proszku do pieczenia, wody mineralnej i jajka (ja jajka mogę).
Możesz próbować chlebów orkiszowych/żytnich robionych na zakwasie bez drożdży, jednak na mnie one też działają niekorzystnie, więc nie jestem pewny czy na pewno nie mają drożdży.
Nie możesz pić piwa, wina, pić czarnej herbaty (drożdże), jeść winogron, ciemnych owoców (np śliwki). Do tego odpada wszystko co z octem (robiony z drożdży), np ketchup.
Trzeba też zrezygnować z kostek rosołowych, magi, sos sojowy, ogólnie przypraw z ekstraktami drożdżowymi (np dodawane do czipsów niektórych). Same naturalne przyprawy tylko.

Jeśli chodzi o mleko to masz jeszcze mleko kozie i ryżowe jako alternatywy.
Jeśli chodzi o sery to polecam sery kozie, owcze i bawole (oryginalna mozzarella, np z auchan/alma).

Masło roślinne zamiast zwykłego.
Większość wędlin oraz kiełbas marketowych także zawiera ekstrakt drożdżowy do poprawy smaku. Ja kupuję wędliny "tradycyjne" np w bacówce po sprawdzeniu składu.

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę, ogólnie najgorzej wyeliminować drożdże, bo są powszechnie używane jako wzmacniacze smaku.

Bardzo fajny poradnik znajduje się tutaj:
http://www.fooddetective.pl/download/CNS_Dietary_Support_Guide_Ed22_CNS.pdf
Drożdże strona 28:
Sources of Yeast Proteins

Breads, pizza bases, pastries such as croissants, and other bread-type cakes

Yeast extract such as Marmite, Vegemite, Bovril, stock cubes and gravies

Fermented food & drink such as beer, wine, cider, vinegar, soy sauce and dressings

Vinegar containing foods such as pickles, relishes, salad dressings, tomato ketchup
and chilli sauce

Ripe foods especially very ripe cheeses such as Brie and Camembert

Malted milk, malted drinks and home-made ginger beer

Textured vegetable protein, such as Quorn and hydrolysed vegetable protein

Mushrooms and other fungi contain organisms closely related to yeast and should
be avoided too

Dried fruits

Fruit juices – only freshly squeezed are yeast-free

Some nutritional supplemen

Yeast Substitutes
• Soy sauce can be replaced with toasted sesame oil
• Champagne, Tequila, gin and vodka are virtually yeast-free.
• Yeast-free soda breads and other alternatives such as Ryvita, rice cakes, oat cakes
and rye pumpernickel.
• Lemon juice instead of vinegar.

Tutaj też jest podobny spis:
http://www.womentowomen.com/digestionandgihealth/guidelinesforfollowingayeastfreediet.pdf

Pozdrawiam i powodzenia,
Marcin



« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2013, 11:28:01 wysłane przez marcin » Zapisane
malina
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #2 : 23 Wrz 2013, 10:38:24 »

Dziękuję za te szczegółowe informacje. Nie wiedziałam, że winogrona, czarana herbata i śliwki to też moi wrogowie. Słaba reakcja dodatnia wyszła mi też na ryż i soję. Pozostaje mi picie szampana i palenie papierosków:((Jestem naprawdę załamana, byłam w sobotę u znajomych i ciągle musiałam się tłumaczyć,że nic nie mogę jeść. Większość puka się w czoło i radzi mi wyluzować. Jak to wytrzymać?!!!
Zapisane
marcin
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #3 : 23 Wrz 2013, 11:08:20 »

Niestety mam ten sam problem na imprezach, nie można ulegać, bo potem ciężko się to odchorowuje :) Odnośnie imprez to też powinnaś unikać czerwonego wina (z białbym nie jestem pewien, czasem mam na niego lekką reakcję czasem nie)
Zapisane
Patryk
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #4 : 28 Cze 2014, 22:50:39 »

Trochę odświeżę, ogólnie nie można wyeliminować drożdży, trzeba by nic nie jeść, można jedynie je ograniczać poprzez nie jedzenie/picie pewnych produktów, drożdże jak to organizmy mnożą się i są prawie wszędzie. Jestem tylko ciekawy czy taka nietolerancja na te jednokomórkowce może się jakoś cofnąć/wyleczyć, co myślicie?
Zapisane
Damian100
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #5 : 10 Sie 2015, 18:33:44 »

To jest - momentami mi się nasuwa - chore. Nigdzie nie znalazłem żeby ktoś to wyraźnie wyleczył. Cholerstwo ta nietolerancja.
Zapisane
Monikaszcz
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #6 : 22 Lut 2016, 15:15:51 »

Ja też mam nietolerancję na drożdże i mam pytanie czy płatki drożdżowe nieaktywne też są zakazane w tym momencie?
Zapisane
insomnia83
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #7 : 31 Maj 2016, 12:28:02 »

Jak sami wiecie dieta ma niebagatelne znaczenie. Stanowi podstawę zdrowienia, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o to co się je i dać szansę jelitom na regenerację. Ten organ to, aż 80% układu odpornościowego, to tam odbywa się wchłanianie substancji odżywczych. Wszelkie niedobory pokarmowe, alergie, nietolerancje pokarmowe i choroby autoimmunologiczne są wynikiem upośledzonego wchłaniania i kiepskiej kondycji jelit. Jak zadbać o jelita? Pomocne mogą się okazać warsztaty kulinarne z Protokołu Autoimmunologicznego:) https://www.facebook.com/events/1757282084516827/
Drogie Hashimotki i Drodzy Hashimotowcy, już 16.06.2016 (czwartek) o godzinie 18.00 odbędą się najprawdopodobniej pierwsze w Polsce warsztaty kulinarne z Protokołu Autoimmunologicznego:)
A na nich dowiecie się m. in. co to za dieta, w jakich sytuacjach powinno się ją stosować? Z czym to się je i jakie produkty są zakazane? Przy jakich schorzeniach jest pomocna? Czy śladowe ilości są groźne?  I jak długo powinno się stosować Protokół Autoimmunologiczny?
Przyrządzimy podstawę, czyli chleb, pastę do niego, zupę i drugie danie, a także deser:) A wszystko z naturalnych i nieprzetworzonych składników, bez cukru, konserwantów, barwników i chemii:) w kameralnej i przyjaznej 10-osobowej grupie. Będziemy dużo rozmawiać o zdrowiu i odżywianiu. Wymieniać doświadczeniami i wskazówkami na temat zakupów, gotowania, sposobów na poprawę samopoczucia i trawienia. A na koniec oczywiście degustacja:)
Twoja inwestycja to 100 zł i 3 godziny.
Widzimy się o 18.00 w Busy Bee, na pięknej Saskiej Kępie, ul. Libijska 10 c, w Warszawie:)
Aby dokonać zapisu wyślij maila na adres: nietruje@op.pl i podaj swój numer telefonu.
Warsztaty poprowadzi Ania, studentka dietetyki, chorująca na Hashimoto i będą na AIP autorka bloga nietruje.blog.pl
Zapraszam serdecznie:)
Ania
Zapisane
MarzenkaH
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 15


WWW
« Odpowiedz #8 : 21 Cze 2016, 13:30:18 »

A gdzie można sobie takie testy na nietolerancje zrobić? Wydaje mi się że nie toleruje orzechów...
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

©2015 by 4Active
Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
SMF customization services by 2by2host.com