Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
Szkolenie z testw na nietolerancje pokarmowe
08 Wrz 2010, 11:11:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do współpracy specjalistów. Oferujemy możliwość zaprezentowania się na forum oraz profil umożliwiający dostęp do wydzielonej części tylko dla specjalistów. Prosimy o zgłaszanie do administratora chęci posiadania takiego konta.

Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nietolerancje pokarmowe-wynik testu, brak jasności  (Przeczytany 1476 razy)
Ann06
Nowy
*

Reputacja: +0/-0

« : 14 Wrz 2009, 08:46:06 »

Witam,
moja córka miała wykonywany test na nietolerancje pokarmowa, niektóre wyniki nie są dla mnie jednoznaczne i nie bardzo wiem jak mam skomponować prawidłową dietę eliminacyjna.Oto moje pytania
wynik mleko krowie : czy powinnam wyeliminować mleko, czy wszystkie przetwory w skład którego wchodzi.Czy bez problemu mogę stosować mleko kokosowe lub kozie?
wynik jajo pełne: czy chodzi tutaj o jajko kurze, czy mogę stosować przepiórcze albo strusie?Czy można stosować zamiennik jajka w proszku
wynik drozdze: czy chodzi o drozdze piekarnicze, winne czy piwne.Czy produkty oznaczone na czarno powinny być wyeliminowane na 3-6 miesięcy czy 2 lata, przeczytałam na stronie dot. glutenu, ze dopiero po 2 latach odbudowuje sie uszkodzona wysciołka jelita w przypadku uczulenia na gluten.
Zrobiłam test , otrzymałam ulotkę paro stronicowa i niestety więcej nie wiem niż wiem.
Proszę o wyjaśnienie
Z poważaniem,
Anna
artus
Administrator

« Odpowiedz #1 : 15 Wrz 2009, 20:27:34 »

Witam,

Do każdego testu dołączony jest przewodnik w języku polskim, który odpowiada na większość Pani pytań. Przynajmniej wstępnie. Jeżeli nie otrzymała go Pani, to należy zażądać od wykonującego test, aby go przekazał. Niezależnie od tego, żaden przewodnik nie zastąpi porady profesjonalnego lekarza/dietetyka. Jeżeli u dziecka występują silne objawy, to ważne jest dobre zbalansowanie diety i faktyczne wykluczenie problematycznych pokarmów. Często potrzebne są dodatkowe działania (np. suplementacja), więc polecam jednak wizytę u specjalisty.
Postaram się poniżej przedstawić wstępne sugestie, ale proszę nie traktować tego jako porady. Może uda nam się przekonać jakiegoś specjalistę, żeby jeszcze uzupełnił moją wypowiedź.

> wynik mleko krowie : czy powinnam wyeliminować mleko, czy wszystkie przetwory w skład którego wchodzi.
> Czy bez problemu mogę stosować mleko kokosowe lub kozie?

Tak, na początku trzeba odstawić wszystkie produkty zawierające jakiekolwiek białka mleka, czyli ciastka, jogurty itp. Jeżeli w składzie jest mleko - nie wolno podawać.
Kokosowe nie zawiera białek mleka, wiec jeżeli dziecko nie jest uczulone, to powinno być OK.
Kozie - nie wiem.

> wynik jajo pełne: czy chodzi tutaj o jajko kurze, czy mogę stosować przepiórcze albo strusie?
> Czy można stosować zamiennik jajka w proszku

Ja stosuje przepiórcze. Jeśli chodzi o strusie, to nie wiem. Analogicznie do mleka, odpadają wszelkie produkty zawierające jakąkolwiek formę jajek.
Jajka w proszku, to też jajka, więc odpada.

> wynik drozdze: czy chodzi o drozdze piekarnicze, winne czy piwne

Wszystkie. Dopiero test Food Print wykazuje, który rodzaj drożdży. Zaleca się też odstawienie wszystkiego co zawiera pleśnie, czyli np. serki pleśniowe, orzechy laskowe też często są pokryte pleśnią, owoce suszone itp.
Oczywiście odpadają alkohole, ale to dziecku raczej nie robi różnicy :-)

> Czy produkty oznaczone na czarno powinny być wyeliminowane na 3-6 miesięcy czy 2 lata,
> przeczytałam na stronie dot. glutenu, ze dopiero po 2 latach odbudowuje sie uszkodzona
> wysciołka jelita w przypadku uczulenia na gluten.

Z tego co wiem, to zależy od osoby. Nie ma reguły, ale jeżeli występują objawy, to trzeba odstawić na 3-6 mięsiecy, a potem wprowadzać pojedyncze produkty i obserwować czy nie nawracają objawy. Po odstawieniu, jeżeli nie występują objawy, problematycznych pokarmów nie zaleca się spożywać częściej niż raz na 4 dni.

> Zrobiłam test , otrzymałam ulotkę paro stronicowa i niestety więcej nie wiem niż wiem.

Tak jak wspomniałem, powinna Pani była otrzymać przewodnik w j. polskim + ew. poradę. Duzo informacji jest tez na stronie www.FoodDetective.pl w dziale Pytania i odpowiedzi.

Proszę o informację, gdzie Pani robiła test?

Zapraszam specjalistów do uzupełnienia mojej wypowiedzi :-)

Pozdrawiam,
Artur
Ann06
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : 16 Wrz 2009, 08:20:39 »

Witam,
test robiłam w żyrardowie u lekarza z prywatna praktyka pediatryczna,lrkarz miał oryginalny test w folii ale nie otrzymałam żadnego przewodnika, ale zgodnie z sugestia już dzwonie zapytać,
dziekuje za odpowiedż,
pozdrawiam
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

©2010 by 4Active