Witam,
Do każdego testu dołączony jest przewodnik w języku polskim, który odpowiada na większość Pani pytań. Przynajmniej wstępnie. Jeżeli nie otrzymała go Pani, to należy zażądać od wykonującego test, aby go przekazał. Niezależnie od tego, żaden przewodnik nie zastąpi porady profesjonalnego lekarza/dietetyka. Jeżeli u dziecka występują silne objawy, to ważne jest dobre zbalansowanie diety i faktyczne wykluczenie problematycznych pokarmów. Często potrzebne są dodatkowe działania (np. suplementacja), więc polecam jednak wizytę u specjalisty.
Postaram się poniżej przedstawić wstępne sugestie, ale proszę nie traktować tego jako porady. Może uda nam się przekonać jakiegoś specjalistę, żeby jeszcze uzupełnił moją wypowiedź.
> wynik mleko krowie : czy powinnam wyeliminować mleko, czy wszystkie przetwory w skład którego wchodzi.
> Czy bez problemu mogę stosować mleko kokosowe lub kozie?
Tak, na początku trzeba odstawić wszystkie produkty zawierające jakiekolwiek białka mleka, czyli ciastka, jogurty itp. Jeżeli w składzie jest mleko - nie wolno podawać.
Kokosowe nie zawiera białek mleka, wiec jeżeli dziecko nie jest uczulone, to powinno być OK.
Kozie - nie wiem.
> wynik jajo pełne: czy chodzi tutaj o jajko kurze, czy mogę stosować przepiórcze albo strusie?
> Czy można stosować zamiennik jajka w proszku
Ja stosuje przepiórcze. Jeśli chodzi o strusie, to nie wiem. Analogicznie do mleka, odpadają wszelkie produkty zawierające jakąkolwiek formę jajek.
Jajka w proszku, to też jajka, więc odpada.
> wynik drozdze: czy chodzi o drozdze piekarnicze, winne czy piwne
Wszystkie. Dopiero test Food Print wykazuje, który rodzaj drożdży. Zaleca się też odstawienie wszystkiego co zawiera pleśnie, czyli np. serki pleśniowe, orzechy laskowe też często są pokryte pleśnią, owoce suszone itp.
Oczywiście odpadają alkohole, ale to dziecku raczej nie robi różnicy :-)
> Czy produkty oznaczone na czarno powinny być wyeliminowane na 3-6 miesięcy czy 2 lata,
> przeczytałam na stronie dot. glutenu, ze dopiero po 2 latach odbudowuje sie uszkodzona
> wysciołka jelita w przypadku uczulenia na gluten.
Z tego co wiem, to zależy od osoby. Nie ma reguły, ale jeżeli występują objawy, to trzeba odstawić na 3-6 mięsiecy, a potem wprowadzać pojedyncze produkty i obserwować czy nie nawracają objawy. Po odstawieniu, jeżeli nie występują objawy, problematycznych pokarmów nie zaleca się spożywać częściej niż raz na 4 dni.
> Zrobiłam test , otrzymałam ulotkę paro stronicowa i niestety więcej nie wiem niż wiem.
Tak jak wspomniałem, powinna Pani była otrzymać przewodnik w j. polskim + ew. poradę. Duzo informacji jest tez na stronie
www.FoodDetective.pl w dziale Pytania i odpowiedzi.
Proszę o informację, gdzie Pani robiła test?
Zapraszam specjalistów do uzupełnienia mojej wypowiedzi :-)
Pozdrawiam,
Artur