Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
22 Wrz 2023, 09:09:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do współpracy specjalistów. Oferujemy możliwość zaprezentowania się na forum oraz profil umożliwiający dostęp do wydzielonej części tylko dla specjalistów. Prosimy o zgłaszanie do administratora chęci posiadania takiego konta.

Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nietolerancja pokarmowa na drożdże  (Przeczytany 37700 razy)
jola2410
Nowy
*

Reputacja: +0/-0

« : 15 Lis 2009, 10:32:17 »

Witam! Od roku mam nietolerancję pokarmową. Od pół roku mam wysypkę na twarzy w jednym miejscu ,która wieczorem zaczyna mnie swędzieć. Stosowałam różne maści i leki na alergię...nic nie pomaga. Po niektórych pokarmach m.in. drożdżach... puchnę i ten stan utrzymuje się przez kilka dni. Puchnę cała, ręce, nogi ,twarz...a mój brzuch robi się wielki i ma kształt ciążowy ....O nietolerancji na drożdże dowiedziałam się niedawno. Najpierw spuchłam po placku drożdżowym, a dwa dni temu po pizzy.... Jeśli ktoś ma podobne objawy....i może mi pomóc? Co mam robić? Może jakaś dieta?
alergik
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : 11 Gru 2009, 15:58:09 »

Byłem bardzo zdziwiony kiedy w maju br. z testu Food Detective dowiedziałem się, że mój organizm nie przyswaja drożdży. Zmieniłem swoją dietę zgodnie z tym co było napisane w ulotce. Wyeliminowałem pieczywo (zjadam tylko chleb robiony na zakwasie), alkohol w całości, sery pleśniowe, dosmaczacze i sosy sojowe i wiele produktów zawierających drożdże. Podobnie rzecz się miała z jajkami kurzymi. Efekt jest taki, że w 3 miesiące schudłem 15 kg, czyli wróciłem do swojej normalnej wagi, mam lepsze samopoczucie, a co najważniejsze przeżyłem sezony pylenia bez faszerowania się lekami sterydowymi. Oczywiście trochę kichałem i kaszlałem, ale dałem sobie radę bez leków. Ciągle miałem je w pogotowiu, ale nie musiałem z nich korzystać :)
artus
Administrator

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #2 : 12 Gru 2009, 23:41:42 »

Witam,

Na jakiej podstawie twierdzi Pani, ze jest to nietolerancja? Czy wykonała Pani badania? Jeżeli tak, to jakiego typu badania?

Pozdrawiam,
Artur
arronia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : 04 Sty 2013, 20:50:40 »

Witam,

czy przy nietolerancji drożdży powinno się odstawić również np. pieczywo na zakwasie?
artus
Administrator

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #4 : 14 Sty 2013, 16:17:16 »

Witam,

Nie mamy takich informacji. Proszę jednak sprawdzić, czy na pewno nie ma ich w składzie, bo piekarze często uzupełniają zakwas drożdżami.
Przy okazji - przy nietolerancji drożdży wykazanej przez Food Detective zalecane jest odstawienie alkoholu. Natomiast test Food Print ma rozdzielone drożdże piekarskie i piwne.

Pozdrawiam,
Artur
MarzenkaH
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : 16 Cze 2016, 12:18:22 »

Może tutaj nie chodzi o alergii na drożdże a o gluten ? Robiłaś testy ?
tomeh
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : 15 Sty 2017, 16:46:01 »

Też myślę że chodzi o gluten i jego nietolerancję a nie tyle drożdże. Gluten to zło jakie wato omijać a tym samym większość pieczywa ze sklepu.

Serwis tematyczny www.open-youweb.com
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

©2015 by 4Active