Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
17 Pa藕 2017, 16:03:36 *
Witamy, Go艣膰. Zaloguj si臋 lub zarejestruj.
Czy dotar艂 do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci: Zapraszamy do wsp贸艂pracy specjalist贸w. Oferujemy mo偶liwo艣膰 zaprezentowania si臋 na forum oraz profil umo偶liwiaj膮cy dost臋p do wydzielonej cz臋艣ci tylko dla specjalist贸w. Prosimy o zg艂aszanie do administratora ch臋ci posiadania takiego konta.
 
   Strona g艂贸wna   Szukaj Zaloguj si臋 Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do do艂u
  Drukuj  
Autor W膮tek: Food print kt贸re produkty wyeliminowa膰?  (Przeczytany 210 razy)
Agullar
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 2


« : 06 Sie 2017, 20:26:06 »

Chcia艂am sie dowiedziec ktore produkty wyeliminowa膰. robi艂am badanie w uk i trafi艂am na dietetyka ktory moim zdaniem udzieli艂 b艂ednej porady. w moim tescie food print kaza艂 wyeliminowac wszystkie produkty opr贸cz tych kt贸re wysz艂y na 0. Czy faktycznie tak powinnam zrobic? specjalisci wypowiadaja sie ze powinno sie eliminowac w klasach 3-6 , ale w food print dzieli produkty na trzy grupy czerwona silne nietolerowane, z贸艂ta -srednio oraz zielona. i przy kazdym producie sa numerki od np 95 jak mi wysz艂o w przypadku mleka. I teraz ten dietetyk powiedzia艂 ze mam jesc tylko zer贸wki. Jednak moim zdaniem moge sie nabawic niedobor贸wgdy偶 w tej liscie nie ma prawie zadnych weglowodanow wiec jak mam prowadzic zdrowa diete? czy moge je艣膰 np dwojki i trojki? z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje.
Zapisane
pudelkodamian
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 10


« Odpowiedz #1 : 08 Sie 2017, 08:01:39 »

Droga Agullar,

Na wyniku badania Food Print pola w kolorze zielonym 鈥 oznaczone nim produkty s膮 bezpieczne dla Pani organizmu, nie zak艂贸caj膮 procesu trawienia i s膮 dobrze tolerowane. Niekt贸re produkty z tej grupy mog膮 by膰 nowe w Pani diecie, natomiast wa偶ne jest, aby u偶ywa膰 ich na przemian i w mo偶liwie nowych przepisach.

Pola w kolorze 偶贸艂tym 鈥 w tej grupie znajduj膮 si臋 produkty o podwy偶szonym poziomie nietolerancji pokarmowej (powy偶ej 24 U/ml), kt贸re nale偶y ograniczy膰 w diecie do 1 raz w tygodniu. Ale w Pani przypadku zaleca si臋, aby pocz膮tkowo w og贸le wyeliminowa膰 te produkty z diety na okres 6-9 miesi臋cy. Po tym okresie nale偶y stopniowo wprowadza膰 posi艂ki, zawieraj膮ce produkty z opisywanej grupy. Wprowadzenie tzw. diety eliminacyjnej ma wp艂yw na zmniejszenie ilo艣ci czynnik贸w pokarmowych powoduj膮cych nietolerancj臋, a jednocze艣nie umo偶liwia usuwanie gromadz膮cych si臋 w organizmie kompleks贸w immunologicznych, powsta艂ych w reakcji nadwra偶liwo艣ci. Powoduje to zmniejszenie stanu zapalnego organizmu i popraw臋 stanu zdrowia i samopoczucia.

Pola w kolorze czerwonym 鈥 Produkty oznaczone tym kolorem posiadaj膮 wysoki odczynnik nietolerancji pokarmowej (powy偶ej 30 U/ml). W czerwonych polach znajduj膮 si臋 produkty, kt贸re mog膮 niekorzystnie wp艂ywa膰 na  Pani organizm, dlatego zalecamy ca艂kowit膮 ich eliminacj臋 z diety na okres min. 9-12 miesi臋cy. Niekt贸re z produkt贸w mog膮 wskazywa膰 na du偶o wy偶szy wska藕nik nietolerancji pokarmowej co mo偶e oznacza膰, i偶 ten produkt nale偶y wy艂膮czy膰 na okres d艂u偶szy ni偶 12 miesi臋cy.

Zatem wszystkie produkty zaznaczone na zielono, nawet te o warto艣ci wi臋kszej od 0, s膮 bezpieczne dla Pani zdrowia i nie powinny podlega膰 eliminacji z diety.

Pozdrawiam,
Damian
Zapisane
Agullar
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 2


« Odpowiedz #2 : 08 Sie 2017, 20:57:11 »

Bardzo dzi臋kuje za odpowiedz. Teraz wszystko wydaje si臋 jasne i ciesz臋 si臋, 偶e si臋 nie zastosowa艂am do rad "szemranego" dietetyka. jeszcze raz dzi臋kuje :)
Zapisane
Strony: [1]   Do g贸ry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

漏2015 by 4Active
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
SMF customization services by 2by2host.com