Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
25 Wrz 2017, 21:21:52 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do współpracy specjalistów. Oferujemy możliwość zaprezentowania się na forum oraz profil umożliwiający dostęp do wydzielonej części tylko dla specjalistów. Prosimy o zgłaszanie do administratora chęci posiadania takiego konta.
 
   Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Silna na reakcja na strączkowe, co wyeliminować?  (Przeczytany 190 razy)
alizie
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« : 13 Lip 2017, 11:14:49 »

W teście wyszła mi silna reakcja na rośliny strączkowe, które jak wiemy w teście są mieszanką białek grochu, soczewicy i fasoli. Czy to znaczy, że można spożywać np. ciecierzycę i bób? Co z fasolką szparagową i groszkiem zielonym? Czy należałoby wykluczyć całą rodzinę strączkowych? Ponieważ nie jem jaj i mleka jest to dla mniej ważne źródło białka. Bardzo proszę o pomocną odpowiedź. Idąc tropem całkowitego wykluczenia przy nietolerancji np. na danego orzecha należałoby wyeliminować wszystkie rodzaje orzechów.
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Zapisane
pudelkodamian
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 10


« Odpowiedz #1 : 17 Lip 2017, 13:53:26 »

Przy średniej reakcji nietolerancji pokarmowej na groch, soczewicę i białą fasolę zalecana jest eliminacja z diety tych produktów oraz ich przetworów przez okres 6-9 miesięcy lub dłużej zwłaszcza w chorobach o podłożu autoimmunologicznym. Zalecamy obserwację organizmu po spożyciu produktów z tej samej rodziny: cieciorki i bobu oraz ograniczenie spożycia soi i orzechów ziemnych. Fasolka szparagowa może pozostać w diecie. Po tym okresie można stopniowo wprowadzać je do diety i obserwować reakcję organizmu. Jeśli objawy powrócą, należy wrócić do diety eliminacyjnej.

Do rodziny roślin strączkowych należą fasola, soczewica, groch, fasolka szparagowa, bób, cieciorka, soja, orzechy ziemne. Wykorzystywane są do przygotowywania zup, kremów, przecierów, sałatek, puree i kotletów. Mogą być zarówno gotowane, pieczone, duszone, smażone, czy marynowane. Dostępne są jako suche nasiona lub w zalewie w puszkach, występują również w gotowych daniach w słoikach. Czerwoną fasolę można również kiełkować.

Strączkowe można zastąpić kaszami takimi jak: gryczana, krakowska, jaglana, ryż brązowy oraz warzywami, które nasz organizm toleruje jak na przykład: pomidory, ogórki, papryka, brokuły, kalafior, brukselka, kapusta, bakłażan, cukinia, szpinak, kabaczek, różne sałaty, cykoria, jarmuż, kalarepa, buraki czerwone, botwinka, dynia, marchew, pietruszka, pasternak, koper włoski.

Mam nadzieję, że te informację będą pomocne!
Pozdrawiam,
Damian
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

©2015 by 4Active
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
SMF customization services by 2by2host.com