Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
23 Sie 2017, 01:33:10 *
Witamy, Go艣膰. Zaloguj si臋 lub zarejestruj.
Czy dotar艂 do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci: Zapraszamy do wsp贸艂pracy specjalist贸w. Oferujemy mo偶liwo艣膰 zaprezentowania si臋 na forum oraz profil umo偶liwiaj膮cy dost臋p do wydzielonej cz臋艣ci tylko dla specjalist贸w. Prosimy o zg艂aszanie do administratora ch臋ci posiadania takiego konta.
 
   Strona g艂贸wna   Szukaj Zaloguj si臋 Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do do艂u
  Drukuj  
Autor W膮tek: Test na diecie???  (Przeczytany 4112 razy)
Magda
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 2


« : 25 Sie 2015, 20:17:58 »

Witam, mam dwa pytania: 1) jestem na diecie bezglutenowej i bez mlecznej od 4 mcy.staram sie jej przestrzegac, przez te 4 mce zdarzylo mi sie ( nawet ostatnio) zjesc kawalek tortu, wypic piwo, chipsy. Nie patrze na sladowe ilosci itd. Jesli chodzi o mleko to tez czasem skusze sie na kawalek czekolady. Czy jest sens robic ten test!? Czytalam, ze nie bedzie wiarygodny skoro mam diete. 2) chce zrobic ten test dziecku. Od 4 tyg ma znaczne ograniczenie w jedzeniu jogurtow, lodow mlecznych i serki typu monte, danonki itp. Z nabialu je ser zolty, pare razy w tyg. Je mas艂o, no w czekoladzie tez pewnie jest mleko. Zjadl troszke lodow ostatnio. Czy tu tez moze byc przeklamanie??? Czy raczej by bylo, gdybym wykluczyla mu przez ten miesiac nabial do zera? Dzieki za odpowiedz
Zapisane
Magda
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 2


« Odpowiedz #1 : 27 Sie 2015, 20:51:51 »

Mam jesczce jedno pytanie. Synowi wyszla silna reakcja na jaja i lekko widoczna na mleko. Jestem przekonana, ze mleko jest u niego bardzo problematyczne( czeste katary i zapalenia drog oddechowych). Czy odstawienie tych produktow 3 tyg wczesniej spowodowaloby mniejsza wrazliwosc na wychwycenie w tescie?
Zapisane
MKand
Forumowicz
**

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 41


« Odpowiedz #2 : 02 Wrz 2015, 09:29:18 »

Witam,

Restrykcyjna i d艂ugotrwa艂a dieta eliminacyjna mo偶e spowodowa膰, 偶e nowe przeciwcia艂a nie b臋d膮 si臋 wytwarza膰 (o to nam chodzi w tej diecie) a stare zanikn膮. Podana przez Pani膮 dieta, w kt贸rej tak cz臋sto s膮 spo偶ywane pokarmy eliminowane nie b臋dzie mie膰 wp艂ywu na wynik.
Intensywno艣膰 zabarwienia nie koreluje z intensywno艣ci膮 objaw贸w spowodowanych danym pokarmem. Dlatego te偶, najskuteczniejsza jest restrykcyjna dieta eliminacyjna obejmuj膮ca wszystkie produkty, dla kt贸rych wynik jest pozytywny.
Prosz臋 pami臋ta膰 o prowadzeniu diety zbilansowanej. Ca艂kowite odstawienie danych pokarm贸w powinno towarzyszy膰 wprowadzeniu nowych, r贸偶norodnych produkt贸w o podobnej zawarto艣ci witamin i minera艂贸w. Najlepiej skonsultowa膰 diet臋 ze specjalist膮.

Pozdrawiam,
Zapisane
markos
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 2


« Odpowiedz #3 : 25 Pa藕 2015, 15:21:34 »

Dodam mo偶e, 偶e niekoniecznie organizm reaguje negatywnie na ca艂y sk艂adnik (mleko na przyk艂ad), problemem mo偶e by膰 jaki艣 jego element sk艂adowy. Dlatego warto pyta膰 o testy typu SPAC, kt贸re maj膮 alergeny rozbite na cz臋艣ci. Nie wspominaj膮c ju偶 o badaniach genetycznych, kt贸re niezale偶nie od diety potwierdzaj膮 lub wykluczaj膮 sk艂onno艣膰 do danej nietolerancji.
Zapisane
MKand
Forumowicz
**

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 41


« Odpowiedz #4 : 26 Pa藕 2015, 08:27:48 »

Witam,
Wspomniane testy badaj膮 przeciwcia艂a IgE, czyli alergi臋, nie nietolerancj臋 pokarmow膮. Dobrze jest je wykona膰 przy diagnostyce alergii natychmiastowej.

Badanie fragment贸w bia艂ek lub frakcji nie jest potrzebne, ze wzgl臋du na to, do czego wynik badania ma nam pos艂u偶y膰. W konsekwencji zastosowa膰 trzeba diet臋 eliminacyjn膮, a jemy to co jest w sklepach. Wi臋c je偶eli nie tolerujemy mleka krowiego, nie powinni艣my spo偶ywa膰 偶adnych produkt贸w, kt贸re z niego powsta艂y. Chocia偶by ze wzgl臋du na to, 偶e technologi臋 produkcji i mieszanie si臋 frakcji. W艂a艣ciwie nie mamy pewno艣ci co jest w takim jogurcie :)  Nawet etykiety nie przewiduj膮 tak szczeg贸艂owej informacji o produkcie.

Testy genetyczne s膮 jedynie uzupe艂nieniem diagnostyki, poniewa偶 tak jak Pan wspomnia艂 informuj膮 o "sk艂onno艣ci" do genetycznie zale偶nych nadwra偶liwo艣ci np. celiakii. Nie zast膮pi膮 one jednak bada艅, kt贸re sprawdzaj膮 aktualnie rozwini臋t膮 nietolerancj臋, niezale偶n膮 od genotypu.

Pozdrawiam
Zapisane
aksatr
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 1


« Odpowiedz #5 : 25 Lut 2017, 17:17:46 »

Dzie艅 dobry Wszystkim.

Ja z podobnym zapytaniem

Od wakacji jeste艣my ca艂膮 rodzin膮 na diecie paleo, wszystko ze wzgl臋du na c贸rk臋 kt贸ra ma 艂ysienie plackowate.
Ci臋偶ko by艂o wprowadzi膰 t膮 diet臋 i zrezygnowa膰 z tych wszystkich dodatk贸w, ale najgorsze ju偶 za nami. Og贸lnie nie jemy glutenu, mlecznych i ograniczyli艣my cukier, w臋dliny i inne produkty staramy si臋 kontrolowa膰 sk艂ad i unika膰 tych  z dodatkami. Dlatego spr贸buj臋 wyeliminowa膰 nast臋pne szkodliwe produkty.

Zastanawiam si臋 nad przeprowadzeniem testu Detectiv Food aby sprawdzi膰 co powinni艣my jeszcze wyeliminowa膰, ale w opisie jest informacja i偶  mo偶e by膰 b艂臋dny wynik wypadku diety eliminacyjnej.
Jak mam si臋 do tego odnie艣膰? Czy kto艣 robi艂 to podczas diety? Czy gdy wyjdzie 偶e mleko jest ok to znaczy  偶e przez diet臋 czy po prostu OK?

Prosz臋 o jak膮kolwiek informacj臋 i porad臋.

Pozdrawiam
Patrycja
Zapisane
pudelkodamian
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 9


« Odpowiedz #6 : 27 Lut 2017, 10:03:25 »

Dzie艅 dobry,

Dla produkt贸w, kt贸re ca艂kowicie zosta艂y wyeliminowane z diety ponad p贸艂 roku temu, wynik testu Food Detective najprawdopodobniej wyjdzie fa艂szywie ujemny. Ide膮 testu jest jako艣ciowe oznaczenie przeciwcia艂 IgG pokarmowo specyficznych, kt贸re wydzielane s膮 w organizmie przy ci膮g艂ej ekspozycji na dany pokarm (alergen). Wyeliminowanie danego sk艂adnika z diety powoduje spadek przeciwcia艂, poniewa偶 nie s膮 one wytwarzane.
Dlatego te偶 mo偶e si臋 zdarzy膰, 偶e dla mleka wynik b臋dzie negatywny, i nie b臋dzie wiadome do ko艅ca, czy jest to wynikiem zastosowanej diety eliminacyjnej, czy te偶 po prostu organizm nie ma problemu z mlekiem i je toleruje. Test natomiast powinien by膰 jak najbardziej wiarygodny dla pozosta艂ych sk艂adnik贸w, kt贸re pozosta艂y w diecie.

Ewentualnym sposobem sprawdzenia, czy organizm jest uczulony na np. mleko, by艂oby ostro偶ne wprowadzenie go diety i kontrolowanie, czy nie pojawiaj膮 si臋 objawy, wskazuj膮ce na jego nietolerancj臋. Taki zabieg jest niestety do艣膰 ryzykowny, je偶eli wi膮偶膮 si臋 z nim powa偶ne symptomy.

Pozdrawiam,
Damian
Zapisane
Jola
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 1


« Odpowiedz #7 : 23 Mar 2017, 23:37:54 »

Dzie艅 dobry
Mam podobny problem. Latem 2015 przez 10 dni by艂am na po艣cie owocowo-warzywnym dr D膮browskiej i po zako艅czeniu stara艂am si臋 je艣膰 wi臋cej warzyw, zb贸偶 (na 艣niadanie owsianka z owocami lub kasza jaglana), pieczywo tylko razowe, br膮zowy ry偶, makaron razowy, z mi臋s tylko drobiowe raz w tygodniu i 1-2 razy w tygodniu ryba. Pocz膮tkowo by艂o wszystko ok, ale po kilku miesi膮cach takiej diety (8-9 mies.) zacz臋艂y si臋 jakie艣 problemy z trawieniem. Okaza艂o si臋, 偶e mam problemy z trawieniem t艂uszczu, a po kolejnych kilku miesi膮cach czyli jesieni膮 2016 zacz臋艂y si臋 jakie艣 dziwne b贸le r膮k, jakby sztywnienie d艂oni, gorsze czucie (problem z rozdzielaniem kartek w ksi膮偶ce, cz臋ste upuszczanie przedmiot贸w itp.). Od pocz膮tku listopada jestem na diecie paleo. Problemy z trawieniem t艂uszczu min臋艂y, w zasadzie problemy z r臋kami te偶, ale jeszcze od czasu do czasu powracaj膮, tyle 偶e mniej intensywne i na kr贸tko. Popraw臋 przypisuj臋 odstawieniu zb贸偶 i ry偶u. Do wypiek贸w stosuj臋 m膮k臋 gryczan膮, ry偶ow膮 (sporadycznie), kokosow膮 i kasztanow膮.
Ostatnio zaczynam podejrzewa膰, 偶e mo偶e nie mam nietolerancji na gluten ale mo偶e na papryk臋 i pomidory, kt贸rych do jesieni jad艂am bardzo du偶o a teraz w okresie zimowym papryka pojawia si臋 sporadycznie a pomidory wcale?
Pojawi艂 si臋 pomys艂 zrobienia testu na nietolerancj臋 pokarmow膮 bo dosy膰 mam "wr贸偶enia z fus贸w" i nie mam ochoty nabawi膰 si臋 jakiej艣 choroby autoimmunologicznej. Tyle, 偶e czytaj膮c informacje w internecie i na tym forum zastanawiam si臋 czy w tej sytuacji ma to sens? Wydaj膮c tak du偶o pieni臋dzy na test chc臋 by膰 pewna wiarygodno艣ci wynik贸w, st膮d moje pytania:
1. Czy po wyeliminowaniu produkt贸w typu - pszenica, 偶yto, owies, ry偶 - wyjdzie nietolerancja na nie, je偶eli j膮 mam?
2. A co z produktami, kt贸rych nigdy nie jad艂am, lub jad艂am bardzo dawno temu albo 1-2 razy w 偶yciu (typu krewetki, owoce morza, ser owczy, mleko kozie itp.) - czy w takim przypadku wyjdzie nietolerancja pokarmowa, je偶eli j膮 mam? Trudno przecie偶 przed badaniem wprowadzi膰 do menu wszystkie 200 produkt贸w, kt贸re wyst臋puj膮 w te艣cie - wi臋c jak jest z t膮 wiarygodno艣ci膮?
Czy kto艣 ma jaki艣 pomys艂, jak wybrn膮膰 z tej sytuacji?
Robi膰 test czy go sobie darowa膰?

Pozdrawiam
Jola
Zapisane
pudelkodamian
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomo艣ci: 9


« Odpowiedz #8 : 13 Kwi 2017, 08:06:59 »

Witam,

1. Czy po wyeliminowaniu produkt贸w typu - pszenica, 偶yto, owies, ry偶 - wyjdzie nietolerancja na nie, je偶eli j膮 mam?

Je偶eli produkty te zosta艂y wyeliminowane z diety ca艂kowicie, r贸wnie偶 w postaci produkt贸w wysoko przetworzonych oraz wszelakich zafa艂szowa艅 偶ywno艣ci, jaka ma miejsce w dzisiejszych czasach, prawdopodobnym jest, 偶e na te艣cie wyniki dla tych produkt贸w b臋d臋 fa艂szywie ujemne. Wyeliminowanie bowiem danego alergenu z diety powoduje spadek badanych przeciwcia艂, poniewa偶 nie s膮 one wytwarzane w organizmie. Jedn膮 z mo偶liwo艣ci dzia艂ania w tym przypadku b臋dzie wprowadzenie tych偶e produkt贸w z powrotem do diety na min. tydzie艅 przed przeprowadzeniem testu (wa偶ne jest, aby objawy, kt贸re po nich wyst臋puj膮, nie b臋d膮 w znacznym stopniu uci膮偶liwe dla Pani zdrowia). Po takim zabiegu test dla tych produkt贸w powinien by膰 wiarygodny.


2. A co z produktami, kt贸rych nigdy nie jad艂am, lub jad艂am bardzo dawno temu albo 1-2 razy w 偶yciu (typu krewetki, owoce morza, ser owczy, mleko kozie itp.) - czy w takim przypadku wyjdzie nietolerancja pokarmowa, je偶eli j膮 mam? Trudno przecie偶 przed badaniem wprowadzi膰 do menu wszystkie 200 produkt贸w, kt贸re wyst臋puj膮 w te艣cie - wi臋c jak jest z t膮 wiarygodno艣ci膮?

Ide膮 testu jest wykrycie nietolerancji pokarmowych, kt贸re obecnie wyst臋puj膮 w organizmie pacjenta. Rzeczywi艣cie nie ma sensu wprowadza膰 wszystkich produkt贸w do diety tu偶 przed jego wykonaniem. Produkty zjadane sporadycznie tj. raz do roku, z za艂o偶enia nie powinny szkodzi膰. Natomiast produkty zjadane cz臋sto i w du偶ych ilo艣ciach s膮 potencjalnym czynnikiem nietolerancji pokarmowych IgG zale偶nych.
Wyniki otrzymane na te艣cie s膮 idealnym narz臋dziem do kontroli diety, kt贸r膮 standardowo Pani stosuje i nie ma sensu specjalnie jej modyfikowa膰 dla produkt贸w zjadanych tak sporadycznie.
Z do艣wiadczenia dietetyk贸w wiemy r贸wnie偶, 偶e dla takich produkt贸w tak偶e mo偶e pojawi膰 si臋 nietolerancja na te艣cie, co 艣wiadczy艂oby o tym, 偶e mimo i偶 zjadane s膮 rzadko, wywo艂uj膮 siln膮 odpowied藕 immunologiczn膮 u danego pacjenta i wytworzenie specyficznych przeciwcia艂 IgG odpowiedzialnych za nietolerancj臋.

Przy objawach jakie u Pani wyst臋puj膮, je偶eli nie s膮 one skutkiem innej powa偶niejszej choroby, w tym np. neurologicznej, test na nietolerancje IgG zale偶ne jest jak najbardziej wskazany.

Pozdrawiam,
Damian Pu
Zapisane
Strony: [1]   Do g贸ry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

漏2015 by 4Active
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
SMF customization services by 2by2host.com