Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
21 Wrz 2019, 19:02:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do współpracy specjalistów. Oferujemy możliwość zaprezentowania się na forum oraz profil umożliwiający dostęp do wydzielonej części tylko dla specjalistów. Prosimy o zgłaszanie do administratora chęci posiadania takiego konta.
 
   Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mogę mieć nietolerancję na produkt, którego nigdy nie jadłem?  (Przeczytany 5816 razy)
Damian100
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« : 11 Sie 2015, 20:20:40 »

Czy jeśli Food Detective nie wykrył u mnie IgG na soję, której nigdy nie jadłem, ani mleka z niej też nie piłem, lecz zacząłem pić, to mogę mieć od razu nietolerancję. Podobno soja uczula wielu ludzi?
Zapisane
MKand
Forumowicz
**

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 41


« Odpowiedz #1 : 12 Sie 2015, 07:22:56 »

Witam,

Przy nieodpowiednio zbilansowanej i monotonnej diecie może dojść do wtórnych nietolerancji. Nie należy eliminowanego produktu (np. mleka krowiego) zastępować wyłącznie mlekiem sojowym. Jeżeli będzie go Pan pił w nadmiarze to może nastąpić nietolerancja. Dodatkowo soja w postaci przetworzonej jest jednym z bardziej alergizujących produktów spożywczych. Najlepiej skonsultować dietę z dietetykiem.

Zachęcam do dokładnego czytania składu na etykietach. Często nieświadomie spożywamy dany produkt. Soja jest powszechnie stosowana w produktach jako emulgator. Pojawia się na etykiecie jako E 322 czyli lecytyna sojowa.
Zapisane
Damian100
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #2 : 12 Sie 2015, 07:55:51 »

Ostatnio wypiłem 3l mleka sojowe w 2,5 dnia, chyba trochę za dużo :D
Zapisane
MarzenkaH
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 15


WWW
« Odpowiedz #3 : 23 Cze 2016, 13:14:25 »

aż tak ci posmakowało ?:P
Zapisane
kwiatech
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #4 : 20 Lip 2016, 15:22:14 »

Osobiście mogę potwierdzić, że można mieć nietolerancję na produkt, którego nigdy się nie jadło. Po wykonaniu testu 200+ okazało się, że nie toleruję 33 produktów. Z tego kilka produktów m.in. mleka owczego (53 U/ml), koziego (83 U/ml), glonu espaguette (57 U/ml), glonu wakame (37 U/ml), przegrzebków (32 U/ml ) nie miałem nigdy w ustach :)
Zapisane
tomeh
Nowy
*

Reputacja: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 15


WWW
« Odpowiedz #5 : 15 Sty 2017, 16:53:36 »

Zawsze można mieć bo to są grupy produktów o podobnych składach lub po reakcjach podobne. Ale to trzeba wykonać na badaniu lub bezpośredniej obserwacji po spożyciu niż samo zakładanie z góry przy jednej próbie.
Zapisane

Serwis tematyczny www.open-youweb.com
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

©2015 by 4Active
Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
SMF customization services by 2by2host.com