Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych
23 Sie 2017, 01:29:05 *
Witamy, Go艣膰. Zaloguj si臋 lub zarejestruj.
Czy dotar艂 do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si臋 podaj膮c nazw臋 u偶ytkownika, has艂o i d艂ugo艣膰 sesji
Aktualno艣ci: Zapraszamy do wsp贸艂pracy specjalist贸w. Oferujemy mo偶liwo艣膰 zaprezentowania si臋 na forum oraz profil umo偶liwiaj膮cy dost臋p do wydzielonej cz臋艣ci tylko dla specjalist贸w. Prosimy o zg艂aszanie do administratora ch臋ci posiadania takiego konta.
 
   Strona g艂贸wna   Szukaj Zaloguj si臋 Rejestracja Pomoc KONTAKT Regulamin Wykonaj test  
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
 1 
 : 18 Sie 2017, 21:46:08 
Zacz臋ty przez Swing - Nowe: wys艂ane przez Swing
C贸rka mia艂a zrobione testy alergiczne. Wysz艂a alergia na alfa laktoalbumin臋 przy czym beta laktoalbumina wysz艂a zerowa. Prosz臋 mi powiedzie膰 bo lekarz nie wyja艣ni艂 dok艂adnie (w sumie przyzna艂 sie 偶e nie wie dok艂adnie i mam pytac alergologa - wizyta za miesi膮c) czy to oznacza alergi臋 na mleko? Bo tak czytam i czytam i znalaz艂am informacj臋 偶e alfa laktoalbumina po przegotowaniu mleka noe jest szkodliwa. Czyli wystarczy 偶e przegotuj臋 mleko i b臋dzie ok? Czy jednak wyeliminowa膰 mleko krowie ca艂kowicie i przej艣c na ryzowe/sojowe??? Prosz臋 wyja艣nijcie mi to bo im wi臋cej czytam tym mniej wiem a musz臋 jaki艣 jad艂ospis dziecku u艂o偶y膰 bo dodatkowo wysz艂a alergia na m膮k臋 pszenn膮, 偶ytni膮 i bia艂ko jaja czyli musimy drastycznie zmieni膰 spos贸b 偶ywienia

 2 
 : 08 Sie 2017, 20:57:11 
Zacz臋ty przez Agullar - Nowe: wys艂ane przez Agullar
Bardzo dzi臋kuje za odpowiedz. Teraz wszystko wydaje si臋 jasne i ciesz臋 si臋, 偶e si臋 nie zastosowa艂am do rad "szemranego" dietetyka. jeszcze raz dzi臋kuje :)

 3 
 : 08 Sie 2017, 08:01:39 
Zacz臋ty przez Agullar - Nowe: wys艂ane przez pudelkodamian
Droga Agullar,

Na wyniku badania Food Print pola w kolorze zielonym 鈥 oznaczone nim produkty s膮 bezpieczne dla Pani organizmu, nie zak艂贸caj膮 procesu trawienia i s膮 dobrze tolerowane. Niekt贸re produkty z tej grupy mog膮 by膰 nowe w Pani diecie, natomiast wa偶ne jest, aby u偶ywa膰 ich na przemian i w mo偶liwie nowych przepisach.

Pola w kolorze 偶贸艂tym 鈥 w tej grupie znajduj膮 si臋 produkty o podwy偶szonym poziomie nietolerancji pokarmowej (powy偶ej 24 U/ml), kt贸re nale偶y ograniczy膰 w diecie do 1 raz w tygodniu. Ale w Pani przypadku zaleca si臋, aby pocz膮tkowo w og贸le wyeliminowa膰 te produkty z diety na okres 6-9 miesi臋cy. Po tym okresie nale偶y stopniowo wprowadza膰 posi艂ki, zawieraj膮ce produkty z opisywanej grupy. Wprowadzenie tzw. diety eliminacyjnej ma wp艂yw na zmniejszenie ilo艣ci czynnik贸w pokarmowych powoduj膮cych nietolerancj臋, a jednocze艣nie umo偶liwia usuwanie gromadz膮cych si臋 w organizmie kompleks贸w immunologicznych, powsta艂ych w reakcji nadwra偶liwo艣ci. Powoduje to zmniejszenie stanu zapalnego organizmu i popraw臋 stanu zdrowia i samopoczucia.

Pola w kolorze czerwonym 鈥 Produkty oznaczone tym kolorem posiadaj膮 wysoki odczynnik nietolerancji pokarmowej (powy偶ej 30 U/ml). W czerwonych polach znajduj膮 si臋 produkty, kt贸re mog膮 niekorzystnie wp艂ywa膰 na  Pani organizm, dlatego zalecamy ca艂kowit膮 ich eliminacj臋 z diety na okres min. 9-12 miesi臋cy. Niekt贸re z produkt贸w mog膮 wskazywa膰 na du偶o wy偶szy wska藕nik nietolerancji pokarmowej co mo偶e oznacza膰, i偶 ten produkt nale偶y wy艂膮czy膰 na okres d艂u偶szy ni偶 12 miesi臋cy.

Zatem wszystkie produkty zaznaczone na zielono, nawet te o warto艣ci wi臋kszej od 0, s膮 bezpieczne dla Pani zdrowia i nie powinny podlega膰 eliminacji z diety.

Pozdrawiam,
Damian

 4 
 : 07 Sie 2017, 10:04:27 
Zacz臋ty przez user_25 - Nowe: wys艂ane przez ubon88
Ja stopniowo rezygnowa艂em z poszczeg贸lnych produkt贸w, by艂o bardzo ci臋偶ko ale teraz jest ju偶 dobrze.

 5 
 : 06 Sie 2017, 20:26:06 
Zacz臋ty przez Agullar - Nowe: wys艂ane przez Agullar
Chcia艂am sie dowiedziec ktore produkty wyeliminowa膰. robi艂am badanie w uk i trafi艂am na dietetyka ktory moim zdaniem udzieli艂 b艂ednej porady. w moim tescie food print kaza艂 wyeliminowac wszystkie produkty opr贸cz tych kt贸re wysz艂y na 0. Czy faktycznie tak powinnam zrobic? specjalisci wypowiadaja sie ze powinno sie eliminowac w klasach 3-6 , ale w food print dzieli produkty na trzy grupy czerwona silne nietolerowane, z贸艂ta -srednio oraz zielona. i przy kazdym producie sa numerki od np 95 jak mi wysz艂o w przypadku mleka. I teraz ten dietetyk powiedzia艂 ze mam jesc tylko zer贸wki. Jednak moim zdaniem moge sie nabawic niedobor贸wgdy偶 w tej liscie nie ma prawie zadnych weglowodanow wiec jak mam prowadzic zdrowa diete? czy moge je艣膰 np dwojki i trojki? z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje.

 6 
 : 17 Lip 2017, 13:53:26 
Zacz臋ty przez alizie - Nowe: wys艂ane przez pudelkodamian
Przy 艣redniej reakcji nietolerancji pokarmowej na groch, soczewic臋 i bia艂膮 fasol臋 zalecana jest eliminacja z diety tych produkt贸w oraz ich przetwor贸w przez okres 6-9 miesi臋cy lub d艂u偶ej zw艂aszcza w chorobach o pod艂o偶u autoimmunologicznym. Zalecamy obserwacj臋 organizmu po spo偶yciu produkt贸w z tej samej rodziny: cieciorki i bobu oraz ograniczenie spo偶ycia soi i orzech贸w ziemnych. Fasolka szparagowa mo偶e pozosta膰 w diecie. Po tym okresie mo偶na stopniowo wprowadza膰 je do diety i obserwowa膰 reakcj臋 organizmu. Je艣li objawy powr贸c膮, nale偶y wr贸ci膰 do diety eliminacyjnej.

Do rodziny ro艣lin str膮czkowych nale偶膮 fasola, soczewica, groch, fasolka szparagowa, b贸b, cieciorka, soja, orzechy ziemne. Wykorzystywane s膮 do przygotowywania zup, krem贸w, przecier贸w, sa艂atek, puree i kotlet贸w. Mog膮 by膰 zar贸wno gotowane, pieczone, duszone, sma偶one, czy marynowane. Dost臋pne s膮 jako suche nasiona lub w zalewie w puszkach, wyst臋puj膮 r贸wnie偶 w gotowych daniach w s艂oikach. Czerwon膮 fasol臋 mo偶na r贸wnie偶 kie艂kowa膰.

Str膮czkowe mo偶na zast膮pi膰 kaszami takimi jak: gryczana, krakowska, jaglana, ry偶 br膮zowy oraz warzywami, kt贸re nasz organizm toleruje jak na przyk艂ad: pomidory, og贸rki, papryka, broku艂y, kalafior, brukselka, kapusta, bak艂a偶an, cukinia, szpinak, kabaczek, r贸偶ne sa艂aty, cykoria, jarmu偶, kalarepa, buraki czerwone, botwinka, dynia, marchew, pietruszka, pasternak, koper w艂oski.

Mam nadziej臋, 偶e te informacj臋 b臋d膮 pomocne!
Pozdrawiam,
Damian

 7 
 : 13 Lip 2017, 11:14:49 
Zacz臋ty przez alizie - Nowe: wys艂ane przez alizie
W te艣cie wysz艂a mi silna reakcja na ro艣liny str膮czkowe, kt贸re jak wiemy w te艣cie s膮 mieszank膮 bia艂ek grochu, soczewicy i fasoli. Czy to znaczy, 偶e mo偶na spo偶ywa膰 np. ciecierzyc臋 i b贸b? Co z fasolk膮 szparagow膮 i groszkiem zielonym? Czy nale偶a艂oby wykluczy膰 ca艂膮 rodzin臋 str膮czkowych? Poniewa偶 nie jem jaj i mleka jest to dla mniej wa偶ne 藕r贸d艂o bia艂ka. Bardzo prosz臋 o pomocn膮 odpowied藕. Id膮c tropem ca艂kowitego wykluczenia przy nietolerancji np. na danego orzecha nale偶a艂oby wyeliminowa膰 wszystkie rodzaje orzech贸w.
Nie mog臋 znale藕膰 odpowiedzi na moje pytanie.

 8 
 : 13 Lip 2017, 07:59:04 
Zacz臋ty przez darianna - Nowe: wys艂ane przez pudelkodamian
MarzenkaH to co proponujesz jest niebezpieczne dla zdrowia. Nie wolno uk艂ada膰 diety na podstawie samych bada艅 IgG4 (testy immunodiagdieta)! Ta klasa przeciwcia艂 warunkuje tolerancje na antygen, a nie nietolerancje. S膮 badania naukowe, kt贸re pokazuj膮 偶e dieta eliminacyjna wykonana na podstawie IgG4 jest niebezpieczna dla zdrowia i 偶ycia - osoba taka traci tolerancje na dany pokarm i je艣li si臋 z nim spotka w przysz艂o艣ci mo偶e doj艣膰 nawet do wstrz膮su anafilaktycznego i 艣mierci.
Damian

 9 
 : 12 Lip 2017, 10:32:39 
Zacz臋ty przez darianna - Nowe: wys艂ane przez MarzenkaH
A robi艂a艣 mo偶e ju偶 testy na alergie czy nietolerancje pokarmowe? Nietolerancje zale偶膮 od pod艂o偶a genetycznego, jednak alergie s膮 nabyte. Na www.immunodiagdieta.pl mo偶e wykona膰 sobie badania na 44-280 alergen贸w. My艣l臋 偶e na jakiekolwiek badanie jakby艣 si臋 zdecydowa艂a problem by min膮艂.

 10 
 : 13 Kwi 2017, 08:06:59 
Zacz臋ty przez Magda - Nowe: wys艂ane przez pudelkodamian
Witam,

1. Czy po wyeliminowaniu produkt贸w typu - pszenica, 偶yto, owies, ry偶 - wyjdzie nietolerancja na nie, je偶eli j膮 mam?

Je偶eli produkty te zosta艂y wyeliminowane z diety ca艂kowicie, r贸wnie偶 w postaci produkt贸w wysoko przetworzonych oraz wszelakich zafa艂szowa艅 偶ywno艣ci, jaka ma miejsce w dzisiejszych czasach, prawdopodobnym jest, 偶e na te艣cie wyniki dla tych produkt贸w b臋d臋 fa艂szywie ujemne. Wyeliminowanie bowiem danego alergenu z diety powoduje spadek badanych przeciwcia艂, poniewa偶 nie s膮 one wytwarzane w organizmie. Jedn膮 z mo偶liwo艣ci dzia艂ania w tym przypadku b臋dzie wprowadzenie tych偶e produkt贸w z powrotem do diety na min. tydzie艅 przed przeprowadzeniem testu (wa偶ne jest, aby objawy, kt贸re po nich wyst臋puj膮, nie b臋d膮 w znacznym stopniu uci膮偶liwe dla Pani zdrowia). Po takim zabiegu test dla tych produkt贸w powinien by膰 wiarygodny.


2. A co z produktami, kt贸rych nigdy nie jad艂am, lub jad艂am bardzo dawno temu albo 1-2 razy w 偶yciu (typu krewetki, owoce morza, ser owczy, mleko kozie itp.) - czy w takim przypadku wyjdzie nietolerancja pokarmowa, je偶eli j膮 mam? Trudno przecie偶 przed badaniem wprowadzi膰 do menu wszystkie 200 produkt贸w, kt贸re wyst臋puj膮 w te艣cie - wi臋c jak jest z t膮 wiarygodno艣ci膮?

Ide膮 testu jest wykrycie nietolerancji pokarmowych, kt贸re obecnie wyst臋puj膮 w organizmie pacjenta. Rzeczywi艣cie nie ma sensu wprowadza膰 wszystkich produkt贸w do diety tu偶 przed jego wykonaniem. Produkty zjadane sporadycznie tj. raz do roku, z za艂o偶enia nie powinny szkodzi膰. Natomiast produkty zjadane cz臋sto i w du偶ych ilo艣ciach s膮 potencjalnym czynnikiem nietolerancji pokarmowych IgG zale偶nych.
Wyniki otrzymane na te艣cie s膮 idealnym narz臋dziem do kontroli diety, kt贸r膮 standardowo Pani stosuje i nie ma sensu specjalnie jej modyfikowa膰 dla produkt贸w zjadanych tak sporadycznie.
Z do艣wiadczenia dietetyk贸w wiemy r贸wnie偶, 偶e dla takich produkt贸w tak偶e mo偶e pojawi膰 si臋 nietolerancja na te艣cie, co 艣wiadczy艂oby o tym, 偶e mimo i偶 zjadane s膮 rzadko, wywo艂uj膮 siln膮 odpowied藕 immunologiczn膮 u danego pacjenta i wytworzenie specyficznych przeciwcia艂 IgG odpowiedzialnych za nietolerancj臋.

Przy objawach jakie u Pani wyst臋puj膮, je偶eli nie s膮 one skutkiem innej powa偶niejszej choroby, w tym np. neurologicznej, test na nietolerancje IgG zale偶ne jest jak najbardziej wskazany.

Pozdrawiam,
Damian Pu

Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
漏2015 by 4Active
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
SMF customization services by 2by2host.com