Nietolerancje.pl - Internetowe Forum Nietolerancji Pokarmowych

Testy => Food Print => Wątek zaczęty przez: Agullar 06 Sie 2017, 20:26:06



Tytuł: Food print które produkty wyeliminować?
Wiadomość wysłana przez: Agullar 06 Sie 2017, 20:26:06
Chciałam sie dowiedziec ktore produkty wyeliminować. robiłam badanie w uk i trafiłam na dietetyka ktory moim zdaniem udzielił błednej porady. w moim tescie food print kazał wyeliminowac wszystkie produkty oprócz tych które wyszły na 0. Czy faktycznie tak powinnam zrobic? specjalisci wypowiadaja sie ze powinno sie eliminowac w klasach 3-6 , ale w food print dzieli produkty na trzy grupy czerwona silne nietolerowane, zółta -srednio oraz zielona. i przy kazdym producie sa numerki od np 95 jak mi wyszło w przypadku mleka. I teraz ten dietetyk powiedział ze mam jesc tylko zerówki. Jednak moim zdaniem moge sie nabawic niedoborówgdyż w tej liscie nie ma prawie zadnych weglowodanow wiec jak mam prowadzic zdrowa diete? czy moge jeść np dwojki i trojki? z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje.


Tytuł: Odp: Food print które produkty wyeliminować?
Wiadomość wysłana przez: pudelkodamian 08 Sie 2017, 08:01:39
Droga Agullar,

Na wyniku badania Food Print pola w kolorze zielonym – oznaczone nim produkty są bezpieczne dla Pani organizmu, nie zakłócają procesu trawienia i są dobrze tolerowane. Niektóre produkty z tej grupy mogą być nowe w Pani diecie, natomiast ważne jest, aby używać ich na przemian i w możliwie nowych przepisach.

Pola w kolorze żółtym – w tej grupie znajdują się produkty o podwyższonym poziomie nietolerancji pokarmowej (powyżej 24 U/ml), które należy ograniczyć w diecie do 1 raz w tygodniu. Ale w Pani przypadku zaleca się, aby początkowo w ogóle wyeliminować te produkty z diety na okres 6-9 miesięcy. Po tym okresie należy stopniowo wprowadzać posiłki, zawierające produkty z opisywanej grupy. Wprowadzenie tzw. diety eliminacyjnej ma wpływ na zmniejszenie ilości czynników pokarmowych powodujących nietolerancję, a jednocześnie umożliwia usuwanie gromadzących się w organizmie kompleksów immunologicznych, powstałych w reakcji nadwrażliwości. Powoduje to zmniejszenie stanu zapalnego organizmu i poprawę stanu zdrowia i samopoczucia.

Pola w kolorze czerwonym – Produkty oznaczone tym kolorem posiadają wysoki odczynnik nietolerancji pokarmowej (powyżej 30 U/ml). W czerwonych polach znajdują się produkty, które mogą niekorzystnie wpływać na  Pani organizm, dlatego zalecamy całkowitą ich eliminację z diety na okres min. 9-12 miesięcy. Niektóre z produktów mogą wskazywać na dużo wyższy wskaźnik nietolerancji pokarmowej co może oznaczać, iż ten produkt należy wyłączyć na okres dłuższy niż 12 miesięcy.

Zatem wszystkie produkty zaznaczone na zielono, nawet te o wartości większej od 0, są bezpieczne dla Pani zdrowia i nie powinny podlegać eliminacji z diety.

Pozdrawiam,
Damian


Tytuł: Odp: Food print które produkty wyeliminować?
Wiadomość wysłana przez: Agullar 08 Sie 2017, 20:57:11
Bardzo dziękuje za odpowiedz. Teraz wszystko wydaje się jasne i cieszę się, że się nie zastosowałam do rad "szemranego" dietetyka. jeszcze raz dziękuje :)